Diş teli tedavisinde süre nasıl belirlenir Ortodonti tedavisi, uzun süren ve sabır gösterilmesi gereken bir süreçtir. Gerek hasta gerekse ortodontistin yoğun emek verdiği diş teli tedavisi, oldukça zahmetli olan bu sürecin bitiminde hastaya ideal diş yapısı kazandırılıyor. Diş teli uygulaması yaptırmak isteyen bireyler, uzun tedavi zamanını ve belli kısıtlamaları göze aldıktan sonra başlaması gerekir.
Diş tellerini uzun süre kullanılması tüm hastaların en çok şikayetçi olduğu konuların başında geliyor. Diş teli kullanma süresini ne kadar zaman alacağını merak ederler. Diş teli kullanma zamanı Ortodontik bozukluğun şiddetine, hastanın uyumu ve yaşına bağlı olarak farklılık gösterebiliyor.
Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Diş teli tedavisinde süre nasıl belirlenir diş teli tedavisi kaç ay sürer diye merak edenlere ortalama 8 veya 30 ay arası bir tedavi zamanı belirlenir. Diş teli tedavisi süresi öncelikle hastanın durumu göz önüne alınarak ortodontik sıkıntılarına diş ve çene yapısına, ağız sağlığına, dişlerin ağızda nasıl konumlandığına ve diğer diş hekimliği tedavilerine gerek olup olmadığına göre değişiklik gösterebiliyor.
Ortodontist ve hastanın arasındaki iletişimden etkilenen diş teli tedavi süresi doktorun bilgi ve deneyiminin beraberinde, karşılıklı gösterilecek öneme de bağlıdır. Tedavi bitimi zamanına kadar hastanın takılan braketlerine zarar verecek durumlarda bulunmaması, ağız temizliğine dikkat etmesi ve doktorunun tavsiyesi tedavide istenilen sonuca ulaştıracaktır.
Diş Teli Tedavi Süresini Kısaltan Öneriler
Hastalar diş teli tedavisinde genellikle uzun sürmesini istemezler bu zamanı nasıl kısaltabiliriz en çok sorulan sorulardan bir tanesi, Ortodonti sürecini nasıl kısalır? derseniz hekiminizin önerilerine ve nasıl bir yol izleneceği konusunda tavsiyelerine uymanız gerekiyor. Diş teli uygulandıktan sonra atacağınız her bir olumlu adım tedavi süresini azaltır.
Diş teli tedavi süresini en kısa zamanda bitmesi için dikkat etmeniz gereken hususlar:
– Diş teli takıldıktan sonra dikkat etmeniz gereken en önemli konu ağız sağlığı düzenli bir şekilde fırçalanması
– Diş tellerinin zarar verecek sert gıdalar uzak durmak
– Dişlere yapışacak sakız, lokum ve çikolata gibi yiyeceklerin tüketmemek
– Elma, armut gibi sert meyvelerin parçalanmadan yememek
– Gazoz, kola, meyveli soda gibi asitik içeceklerin kaçınılması
– Dişlerinizi ve çenenizi gelebilecek darbelerden korumanız
– Ağız dışı apereyler kullananların spor ve diğer fiziki aktivitelerden uzak durmak diş teli tedavisi süresini kısaltmak için olumlu etki verecektir.
Diş Teli Tedavisinde Ne Sıklıkla Randevulara Gitmek Gerekir?
Diş teli tedavisinde süre nasıl belirlenir tel tedavisi uzun süren ve sabır isteyen bir süreçtir. Genellikle hastanın randevu aralıklarını doktorun belirlemesi üzerine düzenlenir. Randevular hastaların tedavi sürecine göre düzenlenir. Tel kullanan birçok hasta dört veya sekiz haftada bir randevuya çağrılır. Bazı durumlarda özel bir sebep olursa randevuların daha sık aralıklarla olacağı söylenebilir. Randevulara düzenli gitmek hastanın yararına olacağı gibi tedavi süresini de olumlu yönde katkısı olur.
Diş Teli Tedavisi Bittikten Sonra Braketlerin İzi Kalır Mı?
Ortodontistin braketleri çıkarırken dişlerinin üzerinde yapıştırıcı izleri kalacaktır. Kalan yapışkanlar özel cila maddeleri ile çıkarılıyor. Bu işlem canınızı acıtmaz ve sonunda diş tellerinin izinden eser kalmaz. Teller çıkarıldıktan sonra dişler eski pozisyonuna dönmek isterler. Dişlerin mevcut pozisyonda tutmak için sabit ya da hareketli pekiştirme apareyleri kullanılır.
Bu apereyler doktorun tavsiye ettiği sürelerde kullanılması gerekir. Kullanılmadığı zaman dişlerde tekrardan bozulma gerçekleşir. Praketler çıktıktan sonra ağız bakımı ve temizliği önceden olduğu gibi sonrasında da çok önemlidir.
Not: Diş teli uygulaması, hastanın diş, çene yapısı ve ağız sağlığına göre yapılan bir uygulamadır. Tellerin dişte kalma ve tedavi süresi de aynı şekilde hastanın durumuna bağlıdır.