İnternet sitesi kurmak, günümüzde oldukça yaygın bir durumdur. A’dan Z’ye birçok kurum, kuruluş ve bireyler çeşitli türde web sitesi açmakta, her geçen gün açılan web sitelerinin sayısı artmaktadır. İnternet sitesi kurmak için, birçok teknik bilgiye ihtiyaç vardır. Ancak, bu konuda profesyonel firmaların kullanıcılara sunduğu hizmetler sayesinde, kişiler bu konuda bilgili olmadan da web sitesi açabilmektedir. İnternet sitesi açmak için farklı metodlar uygulabilir. Bunları şu şekilde gösterebiliriz:
- Kendin kur
- İçerik Yönetim Sistemleri (CMS)
- Profesyonel kurucular
- Hazır web sitesi
Web Sitesi Kurmak İçin Gerekli Olan Şeyler
Bir web sitesi kurabilmek için temelde gerekli olan birkaç şey vardır. Bunlar:
- Hosting: İnternet sitesinin kuruluğu yerdir. Burada dosyalar ve veriler barınmaktadır.
- Domain: Türkçe karşılığı alan adı olan domain, açtığınız sitenin web adresidir.
- FTP programı: Dosya transferlerini gerçekleştiren programdır. Dosyalar web sitesine bu şekilde yüklenebilmektedir.
- Tasarım: Bir web sitesinde en önemli konulardan biri de tasarımdır. Tasarımı kullanıcılar kendileri yapabilecekleri gibi, hazır tasarımları da satın alabilir veya siteyi profesyonellere tasarlatabilirler.
Hosting
İnternet sitesinin kurulduğu bu alan, siteyle ilgili bütün verileri barındırmaktadır. Bu verilerin görüntülenmesini de sağlar. Web sitesi kurabilmek için mutlaka bir hosting sağlayıcısına ihtiyaç vardır. Bunun için bu hizmeti sunan firmalardan satın alma daha doğrusu kiralama işlemi yapmak gerekmektedir. Firma seçerken bazı hususlara dikkat edilmelidir:
- Depolama
- Fiyatlandırma
- Güvenlik
- Verim
- Yedekleme
İnternet sitesi kurucuları bütün bu kriterleri göz önünde tutarak seçim yapabilmektedir. Bununla birlikte farklı web hosting türleri de vardır.
- Paylaşımlı Hosting: Düşük ücretli olmasından kaynaklı olarak tercih edilebilir olan bu tür, farklı web sitelerinin tek sunucu üzerinden kullanılması mantığına dayanmaktadır. Teknik bilgiye gerek olmadan kullanılabilmesi de diğer bir avantajlı yönüdür. Ancak yavaş yükleme ve yoğun ziyaretçi konularında dezavantaj yaratmaktadır.
- WordPress Hosting: Daha verimli ve güvenli olması, kolay bir şekilde kurulum sağlaması sayesinde en çok tercih edilen WordPress Web Hosting’tir.
- VDS-VPS: Sanal sunucu türleridir. Paylaşımlı Hosting’e benzer şekilde çalışmaktadır ancak ona göre daha avantajlıdır. Performans olarak daha çok tercih edilebilir.
- Bulut Tabanlı Sunucu: Bu da VDS ve VPS gibi bir sanal sunucudur. Yedekleme konusunda başarılıdır ve bundan dolayı en çok tercih edilenlerden biridir.
Kullanıcılar kendilerine uygun olan sağlayıcı seçerek sitesini kurmaya başlayabilmektedir.
Domain
Kısaca web sitesinin adresi, alan adı olarak tanımlanmaktadır. Kurulacak web sitesinin domaini, sitenin öne çıkması için oldukça önemlidir. İsim seçerken dikkat edilmesi gereken şeyleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Seçilen ad fazla uzun olmamalı
- Olabildiğince açık ve net olmalı
- Akılda kalıcılık
- Seçilen uzantıya dikkat etmek
İçerik Yönetimi Sistemleri ile Site Kurmak
Çoğu kullanıcı, WordPress gibi bir CMS ile site kurmayı tercih etmektedir. WordPress oldukça kolay ve verimli bir seçenek olmaktadır. WordPress’le internet sistesi kurmanın aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hosting paketi satın almak
- Domain seçmek
- WordPress’i kurmak
WordPress’le internet sitesi kurabilmenin ilk iki aşaması, yukarıda detaylandırılmıştı. WordPress’i kurma aşamasıda kısaca şu şekilde gerçekleşmektedir:
- Kontrol paneline giriş yapılarak, otomatik kurulum bölümüne girilir.
- Alan adı, dil seçimi, e-posta, şifre ve web site başlığı gibi bilgiler girilir.
- Yükle seçeneğine tıklanır.
- Web sitesine uygun bir tema belirlenir ve seçilir.
- Sitenin içeriğine ve türüne göre gerekli eklentiler eklenir.