Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

473 0
Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmanıza Yardımcı Öneriler

Kitap okuma alışkanlığı kazanmanıza yardımcı öneriler arıyorsanız öncelikle hangi tür kitap sevdiğinizi belirlemeniz gerekir. Fakat daha önce çok kitap okumamış ve hangi türe ilgiliniz olduğunu bilmiyorsanız. Öncelikle farklı türlerden kısa kitaplar okuyabilir ya da kendinizi analiz ederek hangi türe ilginiz olabileceğini bulabilirsiniz.
Kitap okuma alışkanlığı kazanabilmek için kitap türü seçimi oldukça önemli bir etkendir. Bir arkadaşınızın çok beğenerek okuduğu bir kitap sizin hoşunuza gitmeyebilir. Bunun ilk sebebi de kitabın türüdür. Doğru türde ilginizi çekecek kitaplar okuyarak okuma alışkanlığı kazanmaya başlayabilirsiniz.

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmaya Yardımcı Olacak İlk Adım Nedir?

Kitap okuma alışkanlığı kazanmanıza yardımcı öneriler için ilk kuralımız doğru türden kitaba başlamaktı. İlgimizi çeken, doğru türden bir kitap bulduktan sonra ilk adım düzenli olarak kitap okumayı tekrar etmektir. Beğendiğiniz kitabı bir gün okuyup, bir iki gün bırakırsanız kitap okuma alışkanlığı kazanamazsınız. Kitap okuma alışkanlığı kazanabilmek için her gün kitap okumanız gerekir. İlk başlarda bu durum size zor gelebilir fakat küçük zaman dilimleri ile başlayarak daha sonraları bunu arttırabilirsiniz. Örneğin her gün 15 dakika kitap okumaya hedefi koyun. Kendinizi hazır hissettiğinizde ise süre 30 dakikaya kadar çıkartın. Kitap okumayı tekrar haline getirmek oldukça önemlidir. Pek çok insan kitap okumayı alışkanlığını erteleme sebebi yüzünden kazanamıyor.

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Erteleme Hastalığından Nasıl Kurtulunur?

Kitap okuma alışkanlığı kazanmanıza yardımcı öneri adımlarının etkin bir şekilde ilerleyebilmesi için erteleme hastalığından kurtulmamız gerekiyor. Kitap okuma işini ertelemeye başladığımızda tekrar kitap okumak istemeyebiliyoruz. Bu sebeple her gün az da olsa kitap okumaya başlamak bu hastalık için ilk adım olacaktır.
Kitap okuma alışkanlığı kazanmanıza yardımcı öneri kitabı ise “Dijital Minimalizm” ve “Prokrastineyşın” kitaplarıdır. Bu kitaplarda erteleme hastalığı ve çözümü ile ilgili konular ele alınıyor.

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmaya Yardımcı Olacak Diğer Adım Nedir?

Sevdiğiniz kitap türünü bildikten ve erteleme alışkanlığınızın bıraktıktan sonra diğer adımlar sizin için iyi olacaktır. Zor olanı başardıktan sonra gerisi çorap söküğü gibi gelir. Kitap okuma alışkanlığı kazanmanıza yardımcı öneriler şunlardır:

1-İnce Kitaplar Oku: İnce kitaplar okumak okuyarak zaman yönetimini daha iyi sağlarsın. Bir anda kalın kitaplar okumak kafanı karıştırabilir seni sıkabilir ve erteleme alışkanlığını tetikleyebilir.
2-Kendine Kitap Okuma Zamanı Belirle: Bu sayede kitap okumayı unutma gibi bir sorun yaşamamış olursun. Gerekirse alarmlar kurarak her gün müsait olacağın bir zaman diliminde kitabını okuyabilirsin.
3-Sevmediğiniz Bir Kitabı Okumak İçin Kendinizi Zorlamayın: Kitap zevkiniz yeni yeni oluştuğu için bazı kitapları beğenmeyebilirsiniz. Bitirmek için kendinizi zorlamak yerine bir müddet daha okumayı deneyin fakat sıkılıyorsanız ilginizi çeken başka bir kitaba yönelin.
4-Kitabın Eleştirilerine Göz Atın: Bu sayede bir kitabın kişilerde nasıl izlenimler bıraktığını anlayabilirsiniz. Bir taraftan da bazı kitapların bazı ağır ve sıkıcı olabilir fakat devamı çok ilgi çekici olabilir. Eleştirilerde bunu duruma bakarak okumaya devam edebilirsiniz.

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmanıza Yardımcı Kitap Önerileri Nelerdir?

Kitap okuma alışkanlığı kazanmanıza yardımcı öneri adımlarını tamamladıktan sonra severek okuyacağınız kitap isimleri sayacağınız. Genel bir çoğunluk tarafından beğenilen bu kitaplar ince olması sebebi ile de daha kolay zamanda bitirmenizi yardımcı olarak sıkılmamanızı sağlıyor. Kitaplara başlamadan önce türüne, konusuna, eleştirilerine göz atmayı unutmayın. Zira herkes tarafından beğenilmiş olsa da belki sizin ilginizi çekmeyebilir. Saydığımız kitaplardan ilginizi çekecek kitapları seçerek okuyamaya başlayabilirsiniz. Bu kitaplardan ilki Stefan Zweig tarafından yazılan Satranç, diğerleri ise George Orwell-Hayvan Çiftliği, Lev Tolstoy-İnsan Ne İle Yaşar?, Sabahattin Ali-İçimizdeki Şeytan, Anthony Burgess-Otomatik Portakal, José Mauro de Vasconcelos-Şeker Portakalı kitaplarıdır. 

Not: Kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlardan ileri yaşlara dek her dönem edinebilen bir alışkanlıktır. Kitap okuma alışkanlığı, hem zihinsel hem de ruhsal anlamda çok faydalıdır. Ayrıca farklı türde kitap okumak kişisel gelişime de büyük katkılar sağlar.