Rüyalar ile Amel Edilir Mi? Rüya Neden Görülür?

443 0
Rüyalar ile Amel Edilir Mi? Rüya Neden Görülür?

Rüyalar ile amel edilir mi? Rüya neden görülür? soruları geçmişten günümüze kadar en çok tartışılan ve dini sohbetlere en çok konu olan hususlardan birisidir. İlk insan Adem Peygamberimizden bu yana insanoğlu için rüyaların önemi ve yorumlanması oldukça önemlidir. Hatta bazı gecelerde görülen rüyalar o kadar gerçekçi ve somut olarak görülür ki hayal mi gerçek mi ayırt etmesi zordur. Kişiler gördükleri rüyanın etkisinden bazen günlerce bazen aylarca kurtulamazlar.

Rüyalar Geçmişle Mi İlgili? Gelecekle Mi İlgili?

Rüyalar ile amel edilir mi! Rüya neden görülür ve rüyaların ilgisi daha çok geçmiş yaşantılarla mı ilgili yoksa gelecekte yaşanacaklarla mı ilgilidir? Bu tarz geçmiş ve gelecek ayrımı insanlar arasında en çok tartışmaya neden olan konuların başında gelir. kimi insanlar görülen rüyaların o insanın geçmiş yaşantısında gerçekleşen bir olayın etkisiyle görüldüğünü ortaya koyar.
Kimi insanlar ise rüyalarda görülen ve yaşanılan hadiselerin gelecekte yaşanmasına bir ipucu gibi gözüyle bakarlar. Fakat burada bir diğer ayrıntı ise insanların rüyalarında gördüğü olaylar ya en çok kaçtıkları korktukları hadiseler olur ya da arzuladıkları ve gerçekleşmesini istedikleri bir dilek olur.

Görülen Rüyalar Etkisiyle Amel Edilmesi Doğru Mudur?

Rüyalar ile amel edilir mi? Rüya neden görülür? sorularına verilen cevaplar genellikle İslam alimleri tarafından yanıtlanır. İnsanların en çok karamsarlığa düştükleri ve üzerine araştırma yaptıkları konuların başında gelir. Bu olaya İslam alimlerinin bakışı ise kısaca şöyledir. Görülen rüyaların etkisiyle amel edilmez. Rüyaların kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de yeri vardır evet fakat bir hüküm içermediklerini söylerler. Dinimiz açısında kesin hüküm içermediği için rüyalara amel edilmesi doğru bir hareket değildir.

Rüya Görmemizin Altında Yatan Nedenler Nedir?

Rüya neden görülür bu konuya ilişkin açıklamalar ise şu şekildedir.
– Beynimizin devamlı çalışması halinde buna bağlı olarak rüya görme durumu gerçekleşir.
– Bazı bilim adamları uyanık halde iken yapamadıklarımızı yapmamız için görürüz diye açıklar.
– Korktuğumuz olayların yaşanması ihtimallerini düşünürken çağrışım yoluyla olumsuz rüyalar görme durumu gerçekleşir.
– Çok fazla hayalperest olan kişiler hemen hemen her gün farklı rüyalar görebilir.
– Gün içerisinde yoğun çalışan ve koşuşturmaca içerisinde bir işe sahip olanlar yarın yapacaklarının planı ile yatarken karışık rüyalar görmeye müsait olurlar.

Rüyaya Amel Edilmemesinin Nedeni

Özetle neden rüyalara amel edilmediğini şu şekilde açıklayabiliriz. Durumu ısa bir örnekle açıklamak gerekirse, Hz Yusuf Peygamber bir gece rüyasında on bir yıldız, ay ve güneşin kendisine secde eder vaziyette görmüştü. Gördüğü bu rüyanın aslında yorumunun ne demek olduğunu bildiği halde Yusuf Peygamber haksızlığa uğrayarak türlü sıkıntılar çekti. Neticesinde gördüğü rüya gerçekleşti fakat kendisi bu rüyaya amel etmemişti. Bu yüzden dinimiz gereği rüyalara amel edilmez. Diğer taraftan rüya görme ve görülen rüyaların nasıl gerçekleştiği üzerine bilimsel alanlarda birçok araştırmalar makalelere konu olmuştur.

Uykunun Bilinçaltı İle İlişkisi

Uykuya geçiş sonrasında beyinde meydana gelen nörolojik dalgalanmaların nasıl olduğu ve beyinde neler gerçekleştiği hep bir merak unsuru olmuştur. Görülen rüyaların aslında saniyelik olduğunu ve devamını sizin tamamladığınızı biliyor muydunuz? Kişiler olumlu rüyalarında genellikle çok istedikleri ve kavuşmak istedikleri özel günlerin hayali kurarak yatar ve ona bağlı rüya görür. Kötü rüya olarak adlandırılan olumsuz rüyalarda ise kişilerin gerçek hayatta kaçtıkları ve olmasından korktukları rüyaların görüldüğü ileri sürülür. Kısacası bilinçaltı ile ilgili bir durumdur. Bu yüzdendir ki rüyalara amel edilmez denilir.

Not: Rüya, günlük yaşamdan etkilendiğimiz ya da olmasını istediğimiz hayallerimizin bir yansımasıdır. Rüyalar gerek iyi olsun gerekse de kötü olsun bilinçaltımızın bir yansıması olduğundan görülenlere göre amel edilmemelidir.