Damar içinde akan kanın damara baskı yapması demek yüksek tansiyon nedir, nasıl tedavi edilir sorusunun cevabını kısmen verir. Yüksek tansiyon tıp dilinde hipertansiyon olarak adlandırılır. Hipertansiyonda büyük veya küçük tansiyon normal tansiyona nazaran her zaman yüksektir. Hipertansiyon bazı hastalarda hiçbir belirti göstermezken bazı hastalarda çok ağır belirtiler gösterebilir. Genel olarak hasta uzun yıllar boyu hipertansiyon olduğunu bilmeden yaşar ve bir anda ortaya çıkan belirtiler eşliğinde yüksek tansiyon hastalığına sahip olduğunu anlar.
Yüksek tansiyon nedeni ile organların besleyicisi olan damarlarda tıkanma, genişleme ve yırtılma gibi sorunlar baş gösterebilir. Aynı zamanda organlara giden kan akışını bozacağı için zamanla organ yetmezliğine sebebiyet verir. Bu nedenle uzman hekim tarafından takibe alınmalıdır.
Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?
Yüksek tansiyon nedir, nasıl tedavi edilir sorusunun yanı sıra ne gibi belirtiler gösterdiği de hastaların merak ettiği konular arasındadır. ‘’Sessiz düşman’’ terimi bu hastalıkta sıklıkla kullanılır. Bunun sebebi ise hastalığın yıllarca vücutta hiçbir belirti göstermeden, böbrek, kalp ve beyin gibi organlara hasar verebilme durumudur. En belirgin hipertansiyon belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı ve göğüs ağrısı yer alır.
Bu belirtilerin yanı sıra aşağıdaki belirtiler de sıklıkla görülür;
- Halsizlik ve yorgunluk hissi
- Burun kanaması
- Kulaklarda uzun çınlamalar
- Yürüme ve merdiven çıkma konusunda zorlanma
- Gece sık sık tuvalet ihtiyacı
Hipertansiyon bir tanesi veya birkaç tanesi görülmesi durumunda derhal uzman hekimden destek alınmalıdır.
Yüksek Tansiyon Sebepleri Nelerdir?
Yüksek tansiyon nedir, nasıl tedavi edilir sorusu ile birlikte sebepleri de merak edilir. Yüksek tansiyon tedavi altına alınmazsa ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Yüksek tansiyon riskini etkileyen sebepler arasında genetik yatkınlık, obezite, şeker hastalığı, hareketsiz yaşam, sigara ve alkol tüketimi gibi etkenler yer alır.
Bunların yanı sıra kalp hastalığı olanlar, hamileler, aşırı yağlı ve tuzlu beslenenler, diyette yetersiz magnezyum ve potasyum alanlar ile doğum kontrol hapı kullanan bayanlar hipertansiyon riskini taşır. Hastalığın tanısı ilk olarak sürekli tansiyon ölçümü ile koyulur. Sonrasında çeşitli kalp filmleri ile ve el muayenesi ile teşhisi konulur.
Yüksek Tansiyon Tedavisi Nasıl Olur?
Yüksek tansiyon nedir, nasıl tedavi edilir sorusu cevabı da biraz kapsamlıdır. Hipertansiyon tedavisinde amaç kan basıncını 140/90 mm altına düşürebilmektir. Ancak hastada şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı ve böbrek hastalığı varsa bu değer daha da aşağı düşürülmeye çalışılır. Tabi hipertansiyon tedavisinde en büyük rolü ilaçlar alır.
Yüksek tansiyon tedavisi esnasında düzenli olarak yapılacak egzersizler, kilo kontrolü ve tuz alımının azaltılması da bir nevi tedavi yöntemidir. İlerleyen dönemlerde böbrek atar damarlarına işlem yapılarak kan basıncının seviyesi düzene sokulur.
Yüksek Tansiyonun Sebep Olabileceği Sorunlar
Yüksek tansiyon erken tanı konulmadığı taktirde ve tedaviye gereken süreçte başlanmadığı taktirde büyük sorunlara sebep olabilir. Hipertansiyon ortalama yaşam süresini kısaltır. Bu hastalık yaşam kalitesini düşürerek pek çok organa ağır hasar verir. Başta kalp, beyin ve böbrek hastalıktan zarar görür. Gereken önlem alınmazsa ilerleyen dönemlerde hayati risk teşkil edecektir.
Yüksek tansiyon öncelikle dahiliye uzmanı tarafından teşhis edilir. İlerleyen dönemlerde başka organları etkilerse bölgesel tedavi uygulanır. İlaç tedavisi genelde etki eder ancak ilaçların etki edebilmesi için yaşam standardını da yüksek tutmak gerekir. Moral motivasyon, beslenme düzeni ve egzersiz yapmak hastalığı aşmak açısından etkili olacaktır.
Yüksek tansiyon sinsi ve öngörülemeyen bir hastalık olup, erken tedavi edilmediği taktirde ciddi zararlara sebebiyet verme durumu söz konusudur.